,,Het vooruitzicht voor de financiële stabiliteit in Nederland is zorgwekkend”, waarschuwt de centrale bank. DNB wijst daarbij op de escalatie van de schuldencrisis en de toegenomen kans op een nieuwe recessie. Die zou op haar beurt het schuldenprobleem van overheden en banken weer verergeren. Daarnaast kunnen huizenbezitters en pensioenfondsen bij een economische krimp of een langdurig lage groei verder in de problemen komen.
Voor een oplossing is daadkracht van de Europese leiders cruciaal, stelt DNB. ,,3 maanden wachten met de invulling van de reddingsplannen, zoals na de top in juli gebeurde, is duidelijk te lang”, stelde DNB-president Klaas Knot in een toelichting.
Referendum
Hij ziet daarom weinig in het door Griekenland voorgestelde referendum over de noodsteun aan dat land. ,,Dat leidt tot meer onzekerheid. De Grieken gaan over hun eigen toekomst, maar dit is een onwelkome ontwikkeling.”
Knot kon nog niet aangeven of de plannen die op de eurotop van vorige week werden gesmeed, genoeg zijn om de crisis te stoppen. ,,We moeten wachten op de uitwerking.”
Als de ophoging van het noodfonds beperkt blijft tot 1000 miljard euro, dan is dat volgens de centralebankpresident waarschijnlijk echter onvoldoende om besmetting van grote economieën te voorkomen. ,,Het is moeilijk er een precies cijfer aan te plakken, maar een bedrag van 1500 miljard euro lijkt me mooi. Het zou goed zijn als het fonds in ieder geval de financieringslast van Italië en Spanje van de komende 2 jaar volledig kan dragen. Dat is ongeveer 850 miljard euro.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl